17 Mayıs 2017 Çarşamba

Çocuk ve Yetişkinlerin Günlük B12 İhtiyacı Ne Kadardır?



Gün geçmiyor ki B12 vitamini ile ilgili yeni bir haber ve B12 vitamininin faydaları konulu şaşırtıcı bir araştırma sonucu medyada yayınlanmasın. B12, son birkaç yıl içinde hızla gündemin ilk sırasına yükseldi ve beslenme uzmanları kadar diyet yapanların ve sağlıklı beslenme heveslilerinin de en çok sevdiği ve ilgi gösterdiği vitamin haline geldi. B12’ye duyulan ilgi kesinlikle gereksiz bir ilgi değil. Bilakis, B12 vitamini hakkında yeterince araştırma yapmayıp yeterince bilgi edinmediğimizi bile söyleyebiliriz. B12 vitamini üç sebepten çok önemli. Birincisi, kan yaparak gün boyu formda olmanızı ve yorgunlukla mücadeleyi sağlayan vitamindir. İkincisi, B12 beyin hücrelerinin zarar görmesine engel oluyor ve beyin hücrelerinde onarımı sağlıyor. Yani B12 vitamini size keskin zekanızı veren vitamindir. Üçüncüsü, B12 vitamini her yiyecekte bulunmaz ve bu yüzden eksikliği çok sık görülür. Yani, B12 vitamini nelerde var, bilmek çok önemlidir.
Anlayacağınız B12 vitamini ile ilgili temas etmek gereken pek çok husus var. Biz ise bu naçizane yazımızda B12’ye dair biraz satır aralarında kalmış ama kritik önemde bir konuya değineceğiz ve günlük B12 vitamini gereksinimi nedir, ortaya koymaya çalışacağız. Bu vitamin ne kadar ihtiyacınız olduğunu ve günlük gereken miktarı bilmeniz sağlıklı ve dengeli bir beslenme yolunda atılacak sağlam bir adım olacaktır. B12 içeren gıdalar ve bunlardaki b!2 vitamini miktarı hakkında da belli fikir edinir ve bu gıdaları düzenli olarak mutfağınızda bulundurup tüketirseniz hem beden hem de zihin olarak kuvvetli ve başarılı bir fert olmanızın önündeki büyük bir engel ortadan kalkar ve geleceğe daha iyi bakarsınız. Lafı uzatmadan günlük ne kadar B12 vitaminine ihtiyaç varmış, görelim.

Bazen insanların günlük B12 ihtiyacı kaç gram yada günde kaç mg B12 almalıyım, gibi sorular sorması bu vitamin hakkında bir yanlış anlama ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 1 mg yani 1 miligram B12 vitamini size bir gün değil bir yıl yetecek miktardır. B12 vitamini için günlük gereksinim ne gram ne de mg cinsinden ölçülür çünkü vücuda gereken bundan çok daha azıdır. B12’yi mcg yani mikrogram cinsinden ölçüyoruz. Zira, çok önemli görevleri olan bir vitamin olsa da B12 vücutta çok az bir miktar kullanılıyor. Peki, günlük ihtiyaç tam olarak ne kadar?
İnsanların günlük B12 vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Yeni doğmuş bir bebek günde sadece 0,4 mcg B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Yaşı ilerledikçe ve çocuk büyüdükçe daha çok B12 gerekir ve ihtiyaç yıllar içerisinde artarak 14 yaşında 2,4 mcg.a kadar ulaşır. Bu noktadan sonra hem erken hem kadının günlük ihtiyacı aynı kalır. Ancak kadınlar gebe olduklarında ve çocuk emzirirken günde 2,8 mcg B12 vitamini almalıdırlar. Bazı uzmanlar ileri yaştakilerin daha çok b12 vitamini almasını ve hatta B12 takviyeleri kullanmalarını tavsiye etmektedir çünkü ilerleyen yaşta sindirim sistemi eskisi kadar verimli çalışmaz ve B12 vitamini emilimi azalabilir.
Günlük B12 vitamini gereksiniminizi belirlerken burada verilen rakamların her ne kadar bilimsel çalışmalara dayanıyor olsa da aslında tahmini olduğunu hatırlatmalıyız. Vitamin eksikliği çektiğinizi yada özel bir beslenme ve diyete ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, bir diyetisyenle konuşmak en iyi yol olacaktır.