22 Mayıs 2017 Pazartesi

B12 Vitamini En Çok Balık Etinde Var


Çağın büyük sağlık sorunlarından birisinin B12 vitamini eksikliği olması büyük bir ironi çünkü insanlık teknoloji ve özellikle gıda sanayinde çok ileri bir noktada olduğu ve her istediğimiz yiyeceği bulup yemek eskisine göre daha kolay göründüğü halde eskisinden bile daha dengesiz besleniyoruz ve B12 vitamini gibi çok temel ve hayati görevleri olan bir vitaminden vücudumuzu mahrum bırakıyoruz. B12 vitamini eksikliğinin dünyadaki yaygınlığını ortaya çıkarmaya çalışan araştırma sonuçlarına göre, Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’da et yememek nedeniyle ortaya çıkan B12 azlığı oldukça yaygın ve bu durumun artışı insanların tercih sonucu yada ekonomik şartlar nedeniyle bitkilerle beslenmeye başlamasının bir sonucu. Asya’da ve özellikle Uzak Doğu’da ise insanlar B12 vitamini açısından bir sıkıntı çekmiyorlar çünkü bu bölgede deniz ürünleri ve balık eti çok yoğun olarak tüketiliyor ve aslında bakarsanız, balık bu bölge insanı için temel gıda maddelerinde birisi. Balık etinin B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda geliyor olması insanların bolca B12 vitamini almasını sağlıyor.

Balık eti öteki B12 bulunan besinlerle karşılaştırıldığında B12 açısından oldukça zengin bir yiyecek olarak ortaya çıkıyor. B12 vitamini nelerde var, diye bir araştırma yaptığımızda karşımıza çıkan en iyi B12 kaynakları ciğer ve benzeri sakatatlar, kırmızı et ve balıktır. Süt ve yumurta da B12 vitamini içermekle beraber bu alanda et ve sakatattan sonra gelmektedirler. Kuzu ciğerinin tek başına en zengin B12 vitamin kaynağı olduğu konusunda bir şüphemiz yok. Zira kuzu etinde diğer kırmızı et çeşitlerinden daha çok B12 vitamini var ve söz konusu ciğer olunca vitamin oranı en yüksek seviyeye çıkıyor. Bir porsiyon kuzu ciğeri bir aylık B12 vitamini ihtiyacını ihtiva eden bir gıdadır. Diğer et çeşitleri ise bu ölçüde zengin değil. Günlük B12 vitamini ihtiyacı 100 gram kuzu eti yada 200 gram dana eti ile karşılanabiliyor ama bazı balık çeşitleri var ki bundan çok daha yoğun bir B12 vitamini içeriğini haiz. Mesela 100 gram uskumru yada 100 gram sardalye B12 vitamini için en az üç günlük ihtiyacı karşılıyor. 100 gram istavritte ise iki günlük B12 vitamini var. Bütün balıkların eti aynı ölçüde B12 zengini değil ama hepsinde en az kırmızı etteki kadar B12 vitamini var.
Eğer günlük gereken B12 vitamini miktarından daha çoğunu alırsanız fazla vitamin karaciğere gider ve orada çok uzun süreler boyunca saklanabilir. Bu sizin için çok iyi birşeydir çünkü bu sayede birkaç hafta yada ay hiç B12 vitamini bulunan bir şey yemeseniz de B12 vitamini eksikliği çekmezsiniz. Fazla B12 hiçbir olumsuz etki yaratmaz ve tam tersine dengesiz ve eksik beslenmek zorunda kaldığınız dönemlerde sağlığınızı korumanızı sağlayan bir vitamin deposu olarak görev yapar.

Vücudunuzda bol B12 vitamini bulunmasının sağlığınıza birçok faydaları vardır. İlk olarak B12 vitamini kanın esas bileşeni olan hemoglobin maddesinin sentezi için gereklidir. B12 vitamini olmadığı zaman vücudunuz hemoglobin sentezlemekte zorlanır. Buna kansızlık denir ve vücudun güçsüzleşmesine ve bilhassa kalbin yorulmasına yol açan bir hastalıktır. Kansızlık tedavi edilmezse kalp hastalıkları ve enfeksiyonların riski artar. B12 vitamininin faydaları saymakla bitmiyor. Beynin hızlı ve düzgün çalışması da B12 vitamini sayesinde olur. B12 eksikliği olan çocuklar zihinsel gelişim yavaşlar, yetişkinlerde unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu gibi problemler ortaya çıkar ve B12 seviyesi düzeltilmezse kalıcı hasra oluşabilir. Yaşlılarda ise bunama ve nörodejeneratif hastalıklar B12 vitamini eksikliği ile ilgilidir.