18 Ekim 2016 Salı

En Bol D Vitamini Hangi Balıkta Bulunur?


D vitamini eksikliği neden olur, diye soranlara uzmanları çoğunlukla verdiği cevap güneşe hiç çıkılmamasıdır. Bunun tabi ki gerçeklik payı vardır çünkü özellikle sıcak iklimlerde gününü dışarıda geçiren insanların bir numaralı D vitamini kaynağı güneş olmaya devam etmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yaşam tarzındaki değişmeler nüfusun büyük bir bölümünün sürekli kapalı ortamlarda vaktini geçirmesini zorunlu kılmış ve insanlar geçmiştekine oranla çok daha az güneş görür olmuşlardır. Bu durumda insanlara sürekli güneşe çıkmalarını öğütlemek yerine D vitamini eksikliğine başka bir çözüm düşünmek yerinde olmaz mı? Belki de D vitamini hangi besinlerde bulunur, biraz araştırmak gerek.
Doğrusu yiyecekler arasında en iyi D vitamini kaynaklarından birisi balıktır. Ülkemizde birçok insan; balığın kılçıklı olması, koktuğunu düşünmeleri ve tadının hoşa gitmemesi, yoğurtla birlikte zehirlediğinin düşünülmesi veya sadece alışkanlıklardan balığı çok tercih etmiyor. Aslında bu pek de doğru bir yaklaşım değil. Balık hakkında yeterince bilgimiz yok ve bu yüzden balığın müthiş besin değerinden habersiz kalıyoruz. Bu konuda uzmanların da kabahati var. Sürekli insanlara balık yemelerini söylüyorlar ama balığı neden yemek gerektiğini söyleyen yok. Oysa balığın omega-3, protein ve D vitamini gibi besin maddeleri açısından ne kadar zengin olduğunu anlatsalar insanlar balık yeme konusunda ikna olur.
Konumuza dönersek balık çeşitlerinin D vitamini bakımından en zengin olduğunu bilmenin işinize yarayacağını düşündük ve bir liste hazırladık.
- SOMON –
D vitamini almak için böyle zahmete girip de kendi balığınızı
tutmak zorunda değilsiniz. Sadece gidin ve alabalık alın...
İnsana gereken D vitamini IU diye özel bir birimle ölçülüyor. Çocuklarla yetişkinlerin D vitamini ihtiyacı aynı ve günde ortalama 600 IU. Somon balığı işte bu ihtiyacın hepsini tek seferde ve kolayca karşılama potansiyeline sahip. Somon yalnız balıklar klasmanında değil tüm D vitamini içeren besinler arasında bile ilk sıralarda. Somonun çok faydalı olmasının diğer sebebi ise omega-3, B12 ve başka bazı vitaminler konusunda da başı çekmesi. Bununla birlikte somonun besin değeri konusunda son dönemde bazı soru işaretleri ortaya çıktı. Somonlar artık çiftliklerde suni yemlerle besleniyor ve iddiaya göre bu yüzden besin değerleri oldukça azaldı. Mesela denizde büyüyen bir somonda çiftlik somonundan 4 kat daha fazla D vitamini olduğu söyleniyor.
-TON BALIĞI-
Konserve diye insanlar ton balığını hep küçümser ve sağlıksız olduğunu iddia ederler. Oysa konservelere soğuk bakmak eski zamanlardan kalma bir tutum çünkü eskiden konservelerin içine aklınıza hiç gelmeyecek koruyucu maddeler konuyordu ve bunların zararlı olduğu zamanla anlaşıldı. Artık konservelerin içindekiler etiketine baktığınızda sadece ayçiçek yağı, tuz ve ton balığı görüyorsunuz. Bu yüzden ton balığı aslında aceleniz olduğu zamanlar için gayet uygun ve sağlıklı bir öğün olabilir. Ton balığındaki D vitamini somonun yarısı kadar. Bu yüzden bir günde 200 gram yani 4 kutu konserve yemeniz gerekebilir. Bu durumda ton balığının tek başına yeterince D vitamini sağlayamayacağını söyleyebiliriz.
-LÜFER-
Bu pahalı bir balık ve adı da çok duyulmamış olduğu için arada sırada aklına gelip de balık yemek isteyenlerin seçimi değildir. Lüferi daha ziyade balık gurmeleri tercih eder. Bununla beraber lüfer oldukça besleyici bir balıktır. Bir kere deniz balığı olduğu için doğal ortamda büyür. Üstelik lüfer öteki balıkları yiyerek semirir ve bu yüzden bayağı bir miktar vitamini etinde biriktirir. Balık türlerindeki D vitamini oranını konu alan akademik bir makaleye göre lüfer, çiftlik somonundan azıcık daha fazla D vitamini içeriyor ve bu gayet iyi bir miktar.
-ALABALIK-
Bundan 30 yıl öncesini hatırlayabilenler alabalığın eskiden anı anılmayan bir şey olduğunu bilir. Bu balık çiftliklerde üretilmeye başlayınca yavaş yavaş tükenen deniz balıklarının yerini aldı ve artık en çok alabalık yiyoruz. Son zamanlarda insanlarda çiftlik balıklarına karşı tuhaf bir tepki oluştu. Oysa çoğu zaman alabalıklar denizdeki balıklardan daha iyi besleniyor ve besin değerleri çok yüksek. Öyle ki araştırmalar çiftlik alabalığında somondan ortalama yüzde elli daha fazla D vitamini olduğunu gösteriyor. Buna göre, en D vitamini alabalıkta bulunur, diyebiliyoruz.
SONUÇ
Unutmayın ki D vitamini eksikliği geniş bir insan kitlesinin sağlığını ve yaşam kalitesini düşüren bir problem olmaya devam etmektedir ve ne kadar balık ve sair D vitamini bulunan gıdaları tüketseniz de D vitamini eksikliği belirtileri sizde de görülmeye başlarsa şaşırmayın. Böyle bir durumda bir doktora danışın ve doktorun tavsiye ettiği şekilde hareket edin.