18 Ekim 2016 Salı

D Vitamini En Çok Nelerde Bulunur?


Her vitamin vücudumuzda ayrı bir işe yarar ve bu yüzden sağlıklı bir yaşam sürdürmenin şartı her vitamini içeren besinleri bilip bunları düzenli olarak tüketmektir. D vitamini de tabi ki bir istisna değil. Hatta nelerde D vitamini vardır, bilmek diğer vitaminlerden daha önemli bile olabilir çünkü D vitamini en çok eksikliği çekilen vitamin ve D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar hiç de hoşunuza gidecek cinsten şeyler değil. İşte bu yüzden D vitamini nelerde bulunur, iyi ve ayrıntılı olarak öğrenip bilmeniz gerekli. Sizi bu konuda aydınlatma görevini üstümüze aldık ve bileşiminde D vitamini bulunan gıdaları sizin için bir liste haline getirdik.
Süt, kolayca bulabileceğiniz en sağlıklı D vitamini
 kaynakları arasındadır.
– SÜT –
Çocuklar ile büyüme çağındaki ergenlere neden sürekli süt içmelerini söylediğimizi artık anlamış olmalısınız. Tabi sütteki protein, kalsiyum ve bilumum vitaminler de gençlerin boyunun uzamasına yardım ediyor ama en önemlisi kalsiyum ile işbirliği yapan D vitamini. Kemiklerin büyüyüp güçlenmesi ancak bol kalsiyum ve bol D vitamini birlikte alınırsa gerçekleşir. Gerçi öyle bir bardak içeyim D vitamini ihtiyacımı alayım, diye bir şey söz konusu değil. Bir çocuk yada bir yetişkin yeterince D vitamini almak istiyorsa tam bir buçuk litre süt içmek zorunda. Üstelik bu yağlı süt olmalı çünkü D vitamini sütün yağında var. Yağsız sütte neredeyse hiç D vitamini olmuyor ve proteinli su içmiş gibi oluyorsunuz.
- PEYNİR –
Süt çok kişide şişkinlik ve gaz yapar. Hatta sağlam bir mideniz yoksa çok içtiğinizde ishal bile olabilirsiniz. Uyku getirdiği de söylenir ve bu yüzden süt halkımız arasında çok tercih edilmez. Eğer siz de süt sevmeyenlerdenseniz, D vitamini almanız için harika bir çözüm daha var: Peynir. İster beyaz peynir yiyin, ister tulum ve ister kaşar, sütten imal edildiği için peynir sütün bütün vitaminlerini içeren bir besin. Tabi ki bu vitaminler arasında bolca D vitamini de var. Farklı peynir çeşitlerinde ne kadar D vitamini bulunduğu söylemek biraz güç çünkü ürün etiketlerinde bu konuda çok ayrıntılı bilgi verilmiyor. Ancak bir kg. kaliteli beyaz peynirin 6 litre sütten, bir kg. kaliteli kaşarın ise 11 litre sütten üretildiğini biliyoruz. Bu size bir fikir vermeli.
- YUMURTA –
Büyümek isteyen çocukların yemesi gereken bir başka süper gıda ise yumurtadır. En iyisinden bol protein içeren yumurtanın vitaminleri de D vitamini ile sınırlı da değil. B12 vitamini ve A vitamini gibi çok değerli başka vitaminler de yumurtada var. Bu vitaminlerin hepsi yumurtanın sarısında yoğunlaşmış durumda. İşte bu yüzden yumurtanın sarısı aslında en faydalı kısmı. Bu arada yeterince D vitamini almak için günde 10-15 yumurta yemeniz gerekiyor. Bu kadar çok yumurta yemek yerine biraz da süt içmek iyi bir fikir olabilir. Balık da yiyebilirsiniz.
- BALIK –
D vitamini eksikliği tedavisi doktor gözetiminde tamamlanması gereken bir süreçtir ama bu eksiklik sizde varsa tedavi devam ederken siz de somon balığı gibi D vitamini bakımından inanılmaz zengin yiyecekler tüketerek durumunuzun iyileşmesine katkı yapabilirsiniz. Zira sadece bir fileto somon bile bir günde alınması tavsiye edilen D vitaminini sağlar. D vitamini hangi balıkta bol bulunur, diye anlatmaya başlamak yazımız bayağı uzayabilir çünkü her balığın D vitamini oranı farklıdır. Yine de size lüfer ve alabalığı tavsiye edebiliriz.