17 Ekim 2016 Pazartesi

D Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Hangi Hastalıklara Yol Açar?


Bilgi çağında olmamıza rağmen insanların önemli bir kısmı sağlık gibi hayati konularda yeterli bilgiye sahip değil. Örneğin en sık eksikliği çekilen ve vücudumuzda birçok önemli işlev ifa eden D vitamini hangi besinlerde bulunur, kimse bilmediği gibi bu vitamin eksik olunca ortaya çıkan hastalıklardan da kimsenin haberi yok. Bu konuda insanları bilinçlendirme yolunda bir adım olsun diye D vitamini eksikliğinin yol açabileceği hastalıklarla ilgili bu yazıyı oluşturduk.
İyi bir fizik ve düzgün bir vücuda sahip
olmak için güneş ışınlarından ve süt
gibi D vitamini bakımından zengin
gıdalardan faydalanmak gereklidir.
Dayanıklı bir vücut ve düzgün bir fizik ancak iyi gelişmiş ve sağlam kemiklerle mümkün. Kemiklerin sağlığı ise bol miktarda kalsiyum mineralinin kemiklere ulaşıp burada katılaşıp birikmesi ile mümkün oluyor. Gıdalardan yeterince kalsiyum alabilirsiniz ama bu kalsiyum mineralinin damarlarda çökelti yapmak yada böbrekleriniz için zahmet yaratmak yerine kemiklerin yolunu bulması D vitamini sayesinde olur. Gerçekten kalsiyum sindirim sisteminden alıp kemiklere taşıyan D vitaminidir ve eğer D vitamini eksikliği yaşıyorsanız hem kemikleriniz yeni gelecek kalsiyumdan mahrum kalır hem de mevcut kalsiyum rezervleri de zamanla eriyerek kemikleriniz güçsüzleşir. Bu duruma kemik erimesi denir ve özellikle gelişme çağındakilerde kalıcı hasara yol açabilir.
Dokularınızda ve kanınızda yeterli D vitamini olmadığında dişlerinizin de kemiklerinizin kaderini paylaşması muhtemeldir. Çünkü dişler fosfor mineralini birikmesiyle oluşmaktadır ve fosforu kontrol eden de D vitaminidir. Eğer D vitamini eksikliği hayatınızın bir parçası haline geldiyse dişlerinizi koruyan mine tabaksı da zayıflayacak ve dişinizi çürütmek için pusuda bekleyen bakterilere gün doğacaktır.
D vitamini yalnızca kemikler ve dişler için gerekli bir vitamin değil. Vücudunuzun hareketini sağlayan kaslarınız da güçlenmek ve gücü muhafaza etmek için D vitaminine muhtaçtır. Konunun uzmanlarına göre D vitamini azlığı sarkopeni olarak bilinen ve yaşlılarda görülen kas zayıflaması sürecinin daha erken başlamasına ve daha hızlı ilerlemesine yol açıyor. Normal bir insan 30’lu yaşların ortalarına kadar gittikçe güçlenir ve kas oranı artar. Bu 30’larında sonra ise kas oranı yavaş yavaş düşer ve birçok kişide kas azalması 70’li yaşların ortasında hız kazanır. Bazı yaşlılarda kas o kadar azalır ki kişi hareket koordinasyonu ve dengeyi sağlayamaz ve düşme riski artar. D vitamini eksikliği işte bu sürecin hızlanmasına yol açar ve kemik erimesi ile birleşince yaşlılarda kırıkların çok görülmesi kaçınılmaz olur.
Ne yazık ki İleri yaştaki ilgilendiren tek problem bedenin zayıflaması değil. Yaşlanma zihni de zayıflatıyor ve Rutgers Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre D vitamini eksikliği ile yaşlılıktaki algı gerilemesi arasında doğrudan bir bağlantı var. D vitamini faydaları bakımından insan beyninin de nasibinin olduğu  ve D vitamini eksik olan kişilerde Alzaymır gibi beyin hastalıklarının daha sık görüldüğü zaten bir süredir biliniyordu. D vitamini yokluğunda genç kişilerde de algıda azalma, konsantrasyon bozukluğu ve depresyonun ortaya çıktığına inanılıyor.
Son olarak kanser ile D vitamini arasında bir bağlantı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Gerçi D vitamini kanseri önlüyor mu ve eğer önlüyorsa bunun nasıl yapıyor, henüz bilmiyoruz. Kesin olarak bildiğimiz şey ise birçok kanser hastasında D vitamini seviyesinin normalin çok altında olduğu. Bu durum D vitamini eksikliğinin kanserin önünü açtığını ve kanser olanların D vitamini azlığından dolayı bu hastalığa yakalanmış olabileceklerini düşündürüyor.
Bu yazımızda D vitamini eksikliği nelere yol açar, kısaca anlatmaya çalıştık. Görüldüğü üzere D vitamini oldukça önemli ve eksikliği durumunda ciddi sonuçları ortaya çıkma riski söz konusu. İşte bu yüzden D vitamini seviyenize dikkat etmek ve eğer D vitamini eksikliği belirtileri sizde görülüyorsa vakit kaybetmeden bir hastaneye uğramakta fayda var.