20 Ekim 2016 Perşembe

Bol D Vitamini Tüketmenin Faydaları Nelerdir?


2015 yılında Kanada’nın Alberta Üniversitesi araştırmacıları ilginç bir makale ile D vitamini konusunda o güne kadar bilinenleri tartışmaya açtılar. Kanadalı bilim adamlarına göre D vitamini için önerilen günlük tüketim miktarı gerçekte ihtiyaç duyulanın kat kat altındadır. Şu anda hala kabul gören değerleri bu iki bilim adamına uyarak 10-15 katına çıkarmak tabi ki riskli bir karar çünkü aşırı D vitamini almaktan doğan D vitamini zehirlenmesi diye tıbbi bir durum da söz konusu. Bununla beraber bahsettiğimiz çalışma D vitamini konusuna gereken önemi hiç vermediğimizi bir kez daha bize hatırlatması açısından önemli. D vitamini hakkında bilgimiz gerçekten o kadar az ki, D vitamini nelerde bulunur, birçoğumuz haberdar bile değiliz. Hatta D vitamininin ne faydaları olduğu konusunda bile bir fikir sahibi olan azdır. Bu bakımdan insanların bilincini artırma ümidiyle D vitamininin faydalarının bir liste halinde halinde yazmaya karar verdik. İşte D vitamini faydaları listesi…
Faydaları anlatmakla bitmeyen D vitamini en iyi
güneş ışınlarından alınır.

1-) Kalsiyum Metabolizması
Bildiğiniz gibi kalsiyum vücudumuzu ayakta tutan ve iç organları dış etkilerden koruyan kemiklerimizin dolgu maddesidir. Yiyeceklerden aldığımız kalsiyum kana geçerek kemiklere ulaşır ve burada birikerek kemikleri sertleştirir. Kalsiyum, diğer tüm mineraller gibi, vücutta gitmesi gereken yeri kendi başına bulamaz. Onu bağırsaklardan alıp kana geçirecek gerekli yere taşıyıp orada katılaşmasını sağlayacak taşıyıcı moleküller yani enzim ve hormonlar gereklidir. Kalsiyum minerali için gerekli taşıyıcı moleküllerin üretilmesini sağlayan ise D vitamini dışında bir şey değildir. Demek ki D vitamini kemiklere faydası olan bir vitamindir ama kalsiyum ile ilgili görevi burada bitmez. D vitamini aynı zamanda kalbinizi kalsiyumdan korur çünkü bu mineral gerektiği gibi kanda oradan oraya taşınmazsa damar çeperlerinde birikip damarların taşıma kapasitesini azaltır ve kalbinizi yorar. O yüzden D vitamini kalbe de iyi gelmektedir.
2-) Bağışıklık Sistemi
Eğer D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir, diye soran olursa sayılabilecek birçok belirti var ama ilk önce kendini gösterenlerden birisi soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına sık yakalanmadır. Kışın neden sürekli grip olduğunuzu merak ediyor musunuz? Aslında cevap soğuk olmayabilir. Bazı çalışmalar gösteriyor ki, grip belki de D vitamini eksikliğinin bir sonucundan başka bir şey değil. Buna göre virüslerle savaşmak için görevli kan hücreleri bir virüsler karşılaştığında harekete geçmek için D vitamini molekülleri arıyor. Eğer D vitamini bulabilirse harekete geçerek virüsü yok edebiliyor. Eğer D vitamini yoksa virüs yoluna devam ediyor. Kışın bol peynir yemek için bir sebebiniz oldu artık.
3-) Hücre Bölünmesi
İnsan bedenindeki en mucizevi ve çözülmesi zor süreçlerden birisi hücrelerin bölünerek yeni dokular oluşturmasıdır. Bölünerek çoğalan hücreler bir süre sonra artık bölünmez olur ve ilgili dokuya geçerek değişime uğrar. Mesela sinir hücresi haline gelen bir kök hücre artık hiç bölünmez ve belki ömür boyu aynı yerde kalır. Eğer bu bölünme işlemi kontrolden çıkarsa ve yeni doğan hücreler görevli oldukları yere gitmek yerine çoğalmaya devam ederse ortam sürekli çoğalan hücrelerle dolar ve buna ur denir. Ur, kanserden önceki son aşamadır. İşte bu süreç tam olarak çözülemediği halde D vitamininin bunda bir rol oynadığını biliyoruz. Bir başka deyişle D vitamin kansere yakalanma riskini azaltıyor olabilir.
4-) Beyin ve Sinir Sistemi
D vitamini eksikliği neden olur, iyi bilmek bu durumdan sakınmak önemli çünkü bu vitamini yukarıda saydığımız faydaları yanında sinir sitemi ve beyin için de gereklidir. D vitamini almayanlarda unutkanlık ve dikkat dağınıklığı ilk kendini göstere belirtiler arasında yer alır. Uzun süre devam eden D vitamini eksikliğinin alzaymır gibi tehlikeli hastalıklarla da ilişkili olabileceği iddia edilmiştir ve bu hastalıkları geçirenler de çoğunlukla D vitamini eksikliği de tespit edilmektedir. Oysa güneş ışınlarından ve gıdalardan bol D vitamini alanlar kıvrak bir zekaya ve sağlam bir dikkate sahip olurlar. Kuşkusuz sırf bu faydası bile D vitaminini sevmek için yeterlidir.